2014. máj 23.

WASD vs KNM,

írta: _kodiak_
WASD vs KNM,

 knm_keyboard.jpg

Aki ismeri a pályafutásomat, netán belefutott már az eredeti configomba vagy látott már játszani élőben, az rögtön felfigyelhetett arra a furcsaságra, hogy a K betűvel megyek előre és a jobb egérgombbal ugrok. Hogy, miért van ez, erről fogok most írni.

Doom_cover_art.jpgKicsit utazzunk vissza az időben a 90-es évekbe, az FPS-ek őskorába, amikor még a Doom volt a menő. Ebben a játékban nem lehetett felfele nézni csak egy síkban mozoghatott az ember, azt pedig a billentyűzet nyilaival tette. A Quake 1 már egy olyan opcióval is rendelkezett, hogy a billentyűzet mellé egeret is használhattál, de ott is az alap beállítás az volt, hogy a nyilakkal mozog az ember. Ha egeret akartál használni és viszonylag kis helyed volt az asztalodon a nyilak kellemetlenül közel voltak az egérhez, így a két kezed szinte egymás mellett volt ami elég kényelmetlen. Keresni kellett tehát a billentyűzeten, az egértől lehető legtávolabb eső helyen, egy kombinációt, ami hasonló elrendezést mutatott mint a nyilak. A WASD billentyűk pont megfeleltek ezeknek a kritériumoknak. Thresh, a 90-es évek egyik legjobb Quake 1 játékosa is ezeket a billentyűket használta. Valószínűleg ez is segített a WASD kombináció elterjedésében.

Amikor a Counter-Strike megjelent sokan hagyták ott a Quake különböző verzióit, hogy bombákat robbantgassanak meg túszokat mentsenek. Sokan közülük megtartották a Quake-ben megszokott beállításaikat, volt aki nyilakkal mozgott WASD helyett, volt aki inverse mouse-t használt, de voltak igazán extrém beállítások is, például aki jobb gombbal ment előre. Én, a viszonylag rövid és sikertelen Quake 2-es illetve Quake 3-as pályafutásom után csöppentem bele a Counter-Strike világába, mint ahogy azt már írtam. Egyértelmű volt számomra, hogy a már Quake-ben megszokott beállításaimat hozom magammal. Az egész öcsém (Pred4) ötlete volt. Neki az volt az elmélete, tök jogosan, hogy a WASD beállításhoz nagyon ki kell fordítani az ember kezét. Az ideális felállás ugye az lenne mint a nyilaknál, hogy a fel nyíl alatt pont ott a lefele nyíl, a WASD-nél sréhen jobbra lennt van a W-től az S, így a kezed is kifordul hacsak nem forgatod a billentyűzetedet be magad felé. A KNM, beállítás egy sokkal kényelmesebb csuklótartást eredményez egyenes billentyűzettel is.

kezallas.jpg

 Persze megvannak a hátrányai a KNM, beállításnak. Az egyik ilyen, hogy az alap beállításnál a hüvelykujj már alapból a space-en pihen, nekem a hüvelykujjamat egészen fel kell csúsztatnom hogy az Alt Gr-t elérjem. Mivel a játékokat a WASD beállításra optimalizálják, a KNM, elosztásnál sokszor van gondban az ember, hogy mit hova is rakjon. Igazából senkinek nem javasolnám ezt a beállítást, mert a kényelmes csukló helyzet (ami a billentyűzet beforgatásával ugyanúgy elérhető a WASD-vel is) nem kárpótol egy sor kellemetlenségért. wasd_3.jpgSzerencsére a Valve és a CS:GO fejlesztői egyre több olyan újítást hoznak be a játékba ami az én speciális beállításomhoz is igazodnak. Eddig ugyanis a scoreboardon nem tudtam kijelölni embereket, mivel eleve az enterrel hoztam elő azt. A szavazások is problematikusak voltak, mert nem a számokra voltak bindelve a fegyvereim, de ezt is javították nemrég. Az igazat megvallva én is szívesebben játszanék WASD-n, de már annyira megszoktam a saját beállításaimat, hogy nehéz lenne váltani.

animation_cherry_mx_red.gifHa már a billentyűzetekről írok, fontos megemlíteni, hogy milyen típust érdemes használni. Sokáig azt az elvet követtem, hogy egy olcsó billentyűzetet vettem kb 2000 forintért, és addig nyúztam, míg elég koszos és kopott lett, majd vettem egy másikat ugyanennyiért a régit meg kidobtam. Van egy kellemetlen tulajdonsága ezeknek az olcsó billentyűzeteknek, mégpedig, hogy nem tudnak egyszerre sok gomb lenyomására reagálni. Ez persze csak az esetek kis százalékában érinti kellemetlenül az embert. Van néha, hogy hátra felé, oldalazás, guggolás közben nem vált gránátra, mert nem veszi be a negyedik lenyomott gombot, de talán nem ezen megy el egy meccs. Régóta szerettem volna olyan billentyűzetet, ami egyszerre akár hat gomb lenyomását is regisztrálja. Ehhez persze nem lehet a megszokott mikrokapcsolós billentyűzeteket használni, rendes régi vágású mechanikust kell venni.

Vettem is egy SteelSeries 6G V2-t a Pixel.hu-nál. Nem egy olcsó darab, ráadásul hangos is, mivel mechanikus, cserébe akár 6-8 gomb egyidejű lenyomását is beveszi és jó nehéz, így nem csúszkál az asztalon.

Végezetül pedig álljon itt egy rész a configomból, hogy milyen beállításokkal játszom, ha valaki ki akarná próbálni.

Controls:

bind "k" "+forward"
bind "m" "+back"
bind "n" "+moveleft"
bind "," "+moveright"
bind "CTRL" "+duck"
bind "SPACE" "+speed"
bind "MOUSE1" "+attack"
bind "MOUSE2" "+jump"
bind "MOUSE4" "+attack2"
bind "j" "+use"
bind "l" "+reload"
bind "h" "+lookatweapon"
bind "RSHIFT" "drop"
bind "o" "slot6"
bind "p" "slot7"
bind "q" "buymenu"
bind "BACKSPACE" "slot5"
bind "MOUSE5" "slot10"
bind "MWHEELUP" "slot2"
bind "MWHEELDOWN" "slot1"
bind "[" "slot8"
bind "'" "slot11"
bind "." "slot3"
bind "-" "slot9"
bind "v" "+voicerecord"
bind "ENTER" "+showscores"
bind "F3" "teammenu"
bind "F4" "callvote"
bind "F5" "demoui"
bind "TAB" "toggleconsole"
bind "ESCAPE" "cancelselect"
bind "INS" "radio2"
bind "DEL" "radio3"

Buymenu: (under construction)

bind "KP_INS" "buy vesthelm"
bind "KP_END" "buy decoy"
bind "KP_DOWNARROW" "buy defuser"
bind "KP_PGDN" "buy incgrenade;buy molotov"
bind "KP_LEFTARROW" "buy hegrenade"
bind "KP_5" "buy flashbang"
bind "KP_RIGHTARROW" "buy smokegrenade"
bind "KP_HOME" "buy p250"
bind "KP_UPARROW" "buy deagle"
bind "KP_PGUP" "buy awp"
bind "KP_MINUS" "buy tec9"
bind "KP_PLUS" "buy ak47;buy m4a1"
bind "KP_ENTER" "buy famas;buy galilar"
bind "KP_DEL" "buy vest"
bind "HOME" "radio1"
bind "END" "buy negev"
bind "PGUP" "buy nova"
bind "UPARROW" "buy sawedoff"
bind "LEFTARROW" "buy p90"
bind "DOWNARROW" "buy ump45"
bind "RIGHTARROW" "buy bizon"

Szólj hozzá

konfig kodiak gamer cfg cs:go csgo counter-strike