2014. ápr 24.

Ki az a KODIAK?

írta: _kodiak_
Ki az a KODIAK?

gpsx-052_1.jpg1999-ben kezdtem el Counter-Strike-al játszani. Rögtön az első LAN-t, amire lementem a csapatommal a KO-val, meg is nyertük 2000-ben. Ez csupán egy tornateremben rendezett verseny volt, talán még nyereményt se kaptunk. Mindazonáltal az akkori CS közösség legjobbjai ott voltak. 2001-ben elsőként nyertük meg a WCG kavalifikációt és jutottunk ki Koreába. A World Cyber Games akkoriban egyfajta "gamer olimpia" volt, ahol 24 ország 430 játékosa mérkőzött meg többfajta játékban. Volt akció (FPS), sport és stratégiai (RTS) játék is. Az esemény fő szponzora a Samsung, hazájában rendezte sokáig a döntőket a játékok népszerűsítése érdekében, hiszen Koreában már alapvetően bejegyzett sporttevékenységnek számított az eSport. Mi nem szerepeltünk kiemelkedően a versenyen, sőt még a középmezőnybe se jutottunk be, de ez kifejezetten motivált minket, hogy jövőre jobbak legyünk. 2001 és 2002 között minden magyar versenyen első helyezést értünk el új csapatommal a FoP-pal (Face of Power), majd az év végén, immáron másodszor, nyertük meg a magyar kvalifikációt és képviselhettük Magyarországot a World Cyber Games döntőjében. Ismét Koreába utaztunk és nagy meglepetésre megvertük az akkor világelsőnek számító amerikai Team 3D-t. A ksharp, moto, rambo, bullseye, kane felállásban játszó csapatról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a világ egyik legjobbjaként tartották számon őket. Karrierjük csúcsán voltak, hiszen az óriási népszerűségnek örvendő, egyfajta sporthasonlattal élve, a Bajnokok Ligája szintű Cyberathletes Professional League (vagyis ismertebb nevén CPL) KT5fWI.gifnyári állomásán másodikok, a télin pedig bajnokok lettek. Mind emellett, az akkori mércével mérve is óriási, 1,3 millió dollár összdíjazású WCG megnyerésének is komoly esélyesei voltak. Nem csoda, hogy a győzelmünk nagy visszhangot vert, nem csak itthon, hanem külföldön is meglepődve fogadták az eredményt. Jó érzés volt Magyarországot felhelyezni az eSport térképére.

2005-ben abbahagytam az 1.6-ot és Counter-Strike:Source-szal kezdtem el játszani. Ebben az évben az Ancients csapatkapitányaként sikerült megnyerni a WCG kvalifikációt, igaz a magyar közösség már nem volt annyira erős. Szingapúrban, azonban sikerült a bravúr ami addig senkinek a magyarok közül, vagyis bejutottunk a legjobb 8 csapat közé. Az eredmény önmagában azért érdekes, mert bár a közössége a játéknak ekkor még nem termelte ki az erre szakosodott játékosokat, pont ezért a régi profik uralták a mezőnyt, tehát igazi nagyágyúk ellen mutathattuk meg mit tudunk. Rákövetkező évben a hannoveri Európa-bajnokságra meghívottként érkeztünk és negyedik helyezést értünk el. Mindössze hosszabbításban kaptunk ki a lengyel Team Pentagramtól, ahonnan több játékos neve is ismerős lehet a mai CS:GO közösségnek, mint a Virtus.pro játékosai. Ezután még játszottunk az Ancientsszel online ligákban, valamint a magyar válogatottnak kapitányi posztját is betöltöttem egy ideig, mely külön megtiszteltetés bármely játékos számára. 2006-ban fejeztem be az aktív játékot, de sose távolodtam el túl messze az eSporttól. Részt vállaltam több LAN verseny megszervezésében is, szakmai és technikai képzettségemmel. Három éven keresztül voltam a BECUP szervezőgárdájában mint főbíró és lebonyolító admin.

Játékos karrierem alatt összesen 26 érmet gyűjtöttem versenyeken, ebből 18 aranyérem. Magyar viszonylatban a legeredményesebb játékosok közé küzdöttem magam mind 1.6-ban, mind CS:S-ben.

csik.jpg

Pályafutásom alatt több filmet is csináltam az akcióimról, amiknek a teljes nézettsége több százezerre rúg. (Indavideo, Youtube, Movievault) Manapság már az online streamek világát éljünk, így haladok a korral, adásaimat a Twitch.tv-n nézheted meg. Karrierem során a szaksajtó számtalan interjút készített velem. Ezeket, a teljesség igénye nélkül itt találjátok. Én is írtam egy cikksorozatot a pályafutásomról tizennyolc fejezetben: KODIAK Saga.

Mostanában újra játszom CS:GO-val. Ha kérdésed van, vagy a legfrissebb információk érdekelnek kövesd a Facebook oldalam vagy látogass el a KODIAKCSGO.com-ra.

Szólj hozzá

css magyarország cs lan kodiak eq wcg fop cs:s ancients