2014. nov 24.

Hogy csalhatott KQLY LAN-on?

írta: _kodiak_
Hogy csalhatott KQLY LAN-on?

sdfsdfsdfsdnshot.jpgEngem személy szerint sokkolt a hír, hogy profi játékosok buktak le csalással. Az pedig egyenesen felfoghatatlan volt, hogy hogyan tudtak LANon is csalni. Nem egy nemzetközi versenyen voltam, és igaz 2001-ben még nem volt olyan óriási szigor, de 2005 környékén már elképzelhetetlen volt, hogy valaki csaljon, vagy csak haxoljon (konfigoljon) egy komolyabb LAN versenyen.

Sok szempontból nagyon rossz ez a csalás hullám, és a Valve igazából már rég elkezdhetett volna foglalkozni ezzel komolyabban, hiszen az online, casual játékban nagyon gyakori jelenség lett, hogy csalókkal kellett játszani. Tehát, ha időben elkezd ezzel a Valve foglalkozni, lehet nem most a Dreamhack előtt kellene eltiltani játékosokat, csapatokat.
Arról nem is beszélve, hogy ez a sok csalás nagyon aláássa a játék hírnevét. Nem ritka tapasztalatlan játékosoktól, hogy mindenkire aki lelövi őket ráfogják, hogy csal. Most mindezt már megalapozottan mondhatják, hiszen még a profik is csalnak. Csak remélni tudom, hogy a Valve keményen lecsap a csalókra és visszaállítja a LAN versenyek megbízhatóságát és remélhetőleg a netes játékból is elűzi a csalókat.
Másik igen kellemetlen mellékhatás, hogy a profik is acsarkodva egymásnak esnek ami szintén nem javítja a játék megítélését.

Kicsit utána olvastam, hogy hogyan tudták kijátszani a versenyeken az ellenőrzéseket ezek a játékosok. Simon "smn" Beck volt az első akit a Valve rajtakapott a csaláson, ő tálalt ki, hogy hogyan lehet LAN-on is csalni. Mint kiderült ez egyszerűbb (és drágább) mint az ember gondolná. Állítólag a steam cloudot és a workshopot használták ki ezek a csalások. Így viszonylag nehéz is lett volna KQLY-nak bármit is tagadni, hiszen a steam accountján könnyen megtalálható volt a csalás. Egy egy ilyen cheathez 800 euro körüli áron lehetett hozzájutni és miután feliratkozott rá az ember, onnantól folyamatosan tudta használni amikor csak bejelentkezett a steam accountjába.

Azon még megy a spekuláció, hogy pontosan mit tudnak ezek a cheatek. Egyesek aimlockról beszélnek ami csak a 8-adik golyótól tapadt az ember fejére, mások külön gombra bindelt aimlockot emlegetnek. Minden esetre vannak még nevek a Valve listáján és könnyen lehet, hogy további eltiltásokra lehet számítani.

 

Rengeteg érdekes és gyanús videó és gif jelent meg több profi játékosról többek közt pl flusha-ról az Fnatic játékosáról. Az érdekesség kedvéért ide linkelek még párat, nézzétek meg szerintetek gyanús e. Csak annyit tennék hozzá, hogy amíg a Valve nem tiltja el flusha-t addig ártatlannak kell tekintenünk.

flusha:
https://www.youtube.com/watch?v=1LcOiLipzoA#t=10
http://gyazo.com/be7d04b780a27f5ecf2785c56ce5a064

olofm:
http://fragbite.se/fragtv/video/1952/olofm-vs-navi

Én személy szerint tényleg nem foglalnék állást, mert annak ellenére, hogy gyanúsak a videók van rá esély, hogy csak szerencsés/szerencsétlen együttállásokról van szó.

Végezetül, te meg tudod állapítani, ebben a videóban mikor csal a játékos?

 

Szólj hozzá

csalás kodiak gamer cs:go csgo