2014. okt 30.

Koldulás vagy közösségi finanszírozás?

írta: _kodiak_
Koldulás vagy közösségi finanszírozás?

pasha.jpgElső sorban orobeRto esportmillás cikke miatt ragadtam billentyűzetet, de olyan témáról fogok írni ami ezen túlmenően is érdekes. Az internetes adományokról vagy ahogy a cikk szerzője fogalmazott a koldulásról fogok írni.


Szerintem nem szerencsés az donate (adományozás) vagy subscribe (feliratkozás) intézményeit a kolduláshoz hasonlítani. Inkább egyfajta közösségi finanszírozásnak érdemes tekinteni. A crowdfunding vagy közösségi finanszírozás röviden annyit tesz, hogy a közösség előre fizet valakinek, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, álmait.
Rengeteg ilyen oldal létezik (kickstarter, indiegogo) ahol az egyszerű netező eldöntheti, hogy kinek az ötleteiben hisz, kinek adna pénzt, hogy ezt megvalósítsa. Azt hiszem nem kell részleteznem, hogy miért fontos az, hogy a közönségnek legyen beleszólása abba, hogy mi készül el és mire nem adna pénzt, ahelyett hogy az egyre nagyobb multi vállalatok fejesei döntsenek arról, csupán anyagi szempontokat mérlegelve, hogy mi lesz a következő befektetésük. Mert ez az, ami oda vezet, hogy a 23-adik Pókember filmet nézed a moziban, vagy a Call of Duty 10-edik verzióját tudod megvenni mint a legújabb fps.
Én például rettentően örültem, hogy annak idején a Kickstarteren a Shadowrun szerzői csapata összekapart annyi pénzt amivel egy pc-n játszható rpg-t össze tudtak rakni. Nagy kiadók valószínűleg nem láttak volna pénzt ebben és meg se születhetett volna a játék.

256557-shadowhead1.jpg
Az eSport világában is hasznos lehet ez a fajta közösségi finanszírozás, mert míg a rendes sportoknál intézményesítve van, hogy a sportolók honnan kapnak fizetést, az eSportban ez az infrastruktúra hiányzik. Sok játékos egyáltalán nem kap pénzt a játékért, vagy csak nagyon kevés fizetésért játszik. Sokaknak segíthet, hogy adományokat kapnak.
Pasha például nemrégiben kapott egy 5000 dolláros (1,2M forint) adományt ami biztos vagyok benne, hogy jól jön neki főleg most, hogy épp gyereke született. Szerintem ezt nem lehet koldulásnak nevezni, vagy összehasonlítani azzal, hogy valaki az utcán kéreget.
Nem csak azért mert más összegekről van szó, hanem azért mert Pasha nem jegyzi meg folyton, hogy neki mennyire kellene a pénz, nem nyavalyog, hogy milyen rossz neki, nem a sajnálatodra épít, hogy majd megszánod, hanem játszik. Ha neked tetszik, ahogy ő játszik akkor adhatsz neki pénzt érte elismerésként. Itt arról van szó, hogy aki pénzt ad Pashának az nem a szánalmát, sajnálatát fejezi ki, hanem tiszteletét és támogatását. Egyfajta biztatás ez neki is, hogy jó úton halad.

Nekem is kinn van a Twitch oldalamon a donate gomb amivel adományt lehet küldeni. A feleségem meg is kérdezte, hogy nem olyan-e ez mint a kéregetés. Sokat gondolkodtam ezen és azt kell mondanom, hogy nem. Sajnos nem lehet megkerülni a tényeket. A játék sok időt vesz igénybe. Az hogy fejlődj, gyakorolj, taktikákat találj ki, demókat elemezz, mind mind idő. Az idő pedig mint tudjuk pénz.
Az sem elhanyagolandó dolog, hogy itthon ez a befektetett idő csak keveseknek fog hasznot hozni, és megélhetést szinte biztos hogy nem tud biztosítani. Sokan felismerik ezt és abba is hagyják, így kallódnak el a tehetséges játékosok. Ezen segíthet a közösségi finanszírozás. Sokféle dologhoz lehet hasonlítani a streamereknek vagy játékosoknak adott netes adományozást. Például kicsit talán olyan mint az utcazenész aki ha szépen játszik akkor adsz neki pár forintot hogy legközelebb is játsszon. De lehet például olyan mint egy komikus önálló estje ahova nincs belépő, csak akkor adsz pénzt ha van kedved. A koldulás talán ami a legtávolabb áll ettől az egésztől.

kacey.jpg


Természetesen vannak akik kihasználják az adományozást nyújtotta lehetőségeket, például úgy, hogy kirakják a mellüket a kirakatba és mellette más értéket nem közvetítenek. OrobeRto cikke valószínűleg ellenük irányult elsősorban, csak sajnos nagyon egyoldalúan lett megfogalmazva a kritika és a szórásba mindenki bekerült aki a donate gombot kirakta.
Értem én, hogy mi az ellenszenves ezekben a streamerekben, de a koldus jelzőt rájuk sem használnám, ők inkább csak afféle netcelebek akik azzal hakniznak, hogy betekintést nyerhetsz az életükbe vagy a dekoltázsukba. Ilyen emberek vannak és sajnos igény is van rájuk, hiszen ha nem lenne akkor a Blikk meg a Bors csődbe menne.
Én igazából tőlük se sajnálom, hogy adományokat kapnak, hiszen semmivel nem kényszerítik a nézőiket, hogy pénzt adjanak nekik. Mindenki arra költi a pénzét amire akarja. Aggodalomra minden esetre semmi ok, a Twitch legújabb szabályzatában kötelez minden streamert, hogy az alkalomhoz megfelelő öltözékben streameljen.
Semmiképp nem lehet meztelen felsőtesttel vagy kihívó öltözetben streamelni, se férfinak se nőnek, illetve ha tényleg olyan meleg van, hogy ez elengedhetetlen akkor a fejre kell fókuszálni a kamerát. Ez a változtatás valószínűleg visszább szorítja a bulvár trendet.

Szólj hozzá

vélemény stream csaj finanszírozás gamer twitch