2014. okt 10.

Mire jó egy gamer szék?

írta: _kodiak_
Mire jó egy gamer szék?

beforeafter.jpg

Körülbelül két éve ülök egy kerti széken amikor számítógépezek. Mondanom sem kell, hogy ez nem okos húzás és senkinek nem is javasolnám. Aki ülő munkát végez és aztán a szabad idejét is a gép előtt tölti annak nagyon fontos, hogy milyen testhelyzetben van egész nap. Értelem szerűen a kerti szék kikezdte a hátam rendesen. Részben lustaságból, részben pedig azért hanyagoltam el a témát mert a feleségem irtózik az óriási irodai székektől és félt, hogy elcsúfítja a szobát. Mostanra eljött az idő, hogy beszerezzek egy normális széket, mert a nyakam és a hátam is elkezdett fájni ami alighanem a kerti széken kockulás hatása. Érdemes ilyenkor körüljárni a témát, hogy mik a legfontosabb kritériumok egy jó szék megválasztásánál.

 gdpcpost.jpg

Mit kell tudni a helyes testtartásról?

  • A csípőd a térdednél magasabbal legyen, míg a talpad leér a földre.
  • Mozgasd gyakran a lábaidat és ne kulcsold össze őket.
  • Kissé dőlj hátra, illetve a háttámla is kb 100-130 fokos szöget zárjon be a padló síkjával.
  • Jó ha a kezeid csak lógnak magad mellett illetve ha az alkarod fel van fektetve egy kartámaszra.

Mivel az ülő munka nagyon monoton tud lenni, tarts gyakran szünetet, óránként 10 percre állj fel mozogj kicsit, (pl két meccs között) hogy javuljon a vérkeringésed. Ha van rá lehetőség, nyújts. Ha lehet kicsit mindig mocorogj, igazgasd a derekad, mozgasd a lábad, ez is javítja a vérkeringést és mozgatja az izmokat.

Milyen legyen a szék?

  • Legyen karfája. Ez ugyan egy játékosnak nem tűnik elengedhetetlennek, de amikor nem játszol hasznos, hogy a megfelelő pozícióban tudd pihentetni a kezed.
  • Jó ha van deréktámasz, ez adja meg a gerincoszlop helyes alakját és ez támasztja a derekat.
  • Legyen pár centi a térdhajlat és a szék széle között, ne közvetlenül a hajlatnál érjen véget a szék.
  • Hasznos a magas háttámla ami megtámasztja a lapockákat.

Kapóra jött, hogy a Pixelbe most jött meg egy rakat új gaming szék. Akik figyelemmel kísérték a KODIAK napot azok láthatták, hogy le is teszteltem a szék kínálatot. Alapvetően két márkát lehet megtalálni a Pixelben, az Arozzit és az Akracinget akik többek között a NiP-et is szponzorálják. Az Arozzi székek, kényelmesek és puhák voltak, olyanok amibe szívesen hátradőlsz megnézni egy filmet, vagy csak eltespedsz a gép előtt, de a helyes testtartást nem támogatják igazán. Ezzel ellentétben az Akracing székei igazi ergonomikus székek. Fel vannak szerelve deréktámasszal, nyaktámasszal és van állítható karfájuk is. Nagyon jól be lehet őket állítani, úgy, hogy felvedd a helyes testtartást amit fentebb leírtam és elengedhetetlen ahhoz, hogy ne tedd tönkre a tested sok gépezéssel. Két fajta Akracing székből lehet választani a Pixelben, az egyik a Premium, a másik a Gaming. A különbség nagyjából annyi, hogy a Gaming szövet bevonatú, míg a Premium bőr, illetve kicsit más a kialakítása. Elsősorban azért esett a választásom a Premiumra, mert a Gamingnek kicsit keskenyebb volt az ülése így nyomott oldalt, valamint a bőr felület nekem kicsit strapabíróbbnak és könnyebben tisztíthatóbbnak tűnik. El is hoztam egyet kipróbálni.

Az összeszerelés nem volt bonyolult egyáltalán, igazából csak a háttámlát kellett az ülő részhez rögzíteni majd az egészet a lábakra erősíteni, illetve felrakni pár takaró elemet az oldalára. A végeredmény egy igazán profi gamer szék lett. Meglepő módon, mivel formatervezett háttámlája van, nem is tűnik akkorának mint egy robusztus irodai szék, és még a feleségemnek is nagyon tetszik. Arról nem is beszélve, hogy milyen kényelmes. Tartja a lapockákat, a deréktámasz egyenes tartásra ösztökél, a karfán lehet pihentetni az alkart, minden szempontból ilyennek kell lennie egy ergonomikus széknek.

Ha te is szeretnél egy gamer széket akkor most akciósan juthatsz hozzá a Pixelben.
Ha a KODIAK kódra rendeled a székedet akkor egy ajándék SteelSeries Qck+ egérpadot (ilyet használok én is) és ingyenes házhoz szállítást kapsz ajándékba.

Szólj hozzá

akció szék kodiak gamer pixel