2008. nov 16.

Túl a játékon

írta: _kodiak_
Túl a játékon

Igazából az előző bejegyzésből kihagytam egy fontos gondolatmenetet, amit az indexes cikkben sem akartam leírni, mert egyszerűen nem tudtam jól megfogalmazni. Kicsit kötetlenebb keretek között most megpróbálkozom ezzel.

A WCG mottója "Beyond the game", mely azt hivatott hirdetni, hogy a WCG egy olyan digitális fesztivál, amely arra törekszik, hogy lebontsa a társadalmi, és etnikai korlátokat a nemzetek között. Ha kicsit cinikusan állnánk a dologhoz azt mondhatnánk, hogy ez valami marketingszöveg ami jól hangzik de ezen kívül semmi több.

Kissé talán elfogult vagyok, mivel három WCG döntőn is részt vettem. De őszinte meggyőződésem, hogy tényleg ez a célja a WCG-nek. A Samsung eszméletlen pénzeket öl bele a számítógépes játékok olimpiájába, persze nem minden hátsó szándék nélkül, mégis ez egy win-win szituáció véleményem szerint.

Miért öl ennyi pénzt a Samsung és az International Cyber Marketing ebbe a rendezvénybe?


Azért, mert piacot akarnak teremteni a kompetitív számítógépes játékoknak. Ez egyelőre kétlem, hogy egy olyan befektetés ami megtérül.


Ezeknek a cégeknek ennyi felesleges pénze van?


Nem, ez nem feleslegesen elköltött pénz. Mivel a számítógépes játékok nézettsége és népszerűsége nagyon nagy és egyre csak nő. A szurkolók a játékosok mind mind azzal találják szembe magukat, hogy a profik Samsung monitorokon játszanak a WCG-ken és azok regionális kvalifikációin, sőt könnyen lehet hogy maguk a profik is direkt Samsung monitort vesznek otthonra, hogy ne legyen a versenyen szokatlan a monitor, vagy csak azért mert beleivódik a tudatalattijukba, hogy a Samsung van a versenyeken is, akkor a Samsung jó márka. (Itt megjegyezném, hogy valami miatt nekem is Samsung monitorom van, Samsung TV-m és Samsung mobilom... Hogy mindez azért van e, mert a Samsung tényleg jobbat kínál a konkurenciánál ár érték arányban, vagy csak az évek alatt belém ivódott, hogy a Samsung megbízható márka, azt nem tudom.)


Ennyi lenne a profit amit abból nyernek, hogy 78 országban kvalifikációt szerveztetnek a helyi képviselettel és aztán a győztes 800 játékost az aktuális döntő színhelyére utaztatják, és ott szállással, koszttal látják el, valamint megrendezik nekik a világ egyik legrangosabb világversenyét?


Nem vagyok egy közgazdász, de gyanítom, hogy a Samsungot nem buta emberek vezetik, valamit azt is, hogy nem is Teréz anya. Előbb utóbb meg fog nekik térülni a befektetett pénz és addig is a versenyzők közössége gazdagabb lesz egy céllal ami miatt érdemes küzdeni. Ha valaki belegondol, hogy milyen lehet ha az olimpia megszervezése egy cég kezében van, aki eldöntheti, hogy a konkurencia ott nem reklámozhat, és még csak jobb árajánlatot sem kell tennie, azért meg lehet érteni, hogy mi is a Samsung célja.

Mindamellett, hogy ez minden bizonnyal egy üzleti vállalkozás, egyelőre nagyon jó úton halad afelé, hogy megvalósítsa azt amit a mottójában kitűzött maga elé.

"Cyber games are a business with high added value, based on knowledge and cultural creativity. It also serves as a link that interconnects young people of the world…" - Kim Dae-jung, 98~03 President of South Korea.

("A WCG egy olyan üzlet aminek nagyon magas hozzáadott értéke tudásra és kulturális kreativitásra alapul. Ezen kívül kapocsként is funkcionál, ami a világ fiataljait összeköti egymással..." - Kim Dae-jung, 98~03 President of South Korea.)

A WCG-re tényleg 78 országból hívják meg a játékosokat és nem úgy mint a CPL tette annak idején, hogy aki elég jó volt és kvalifikálta magát az elmehetett, így volt 8 amerikai csapat két svéd, talán egy norvég, egy német és extrém esetben egy ázsiai. A CPL ezzel egy sokkal inkább profibb versenyt akart szervezni, olyat mint a bajnokok ligája, sajnos belebuktak. A WCG esélyt biztosít a rosszabb körülmények között készülő országoknak is (ez az az esély amit a magyar Samsung képviselet megvont a CS közösségtől mindenféle félig átgondolt indokkal) azzal, hogy egy országból egy csapat jöhet el a versenyre. Ez az az esély amit mi 2002-ben a FoP-pal meg tudtunk ragadni és megvertük az akkor világbajnok amerikai 3D-t. Ez a szépsége a WCG-nek.

Amíg a profi sportolók agyon doppingolják magukat a számítógépes játékok egyelőre sokkal tisztább küzdelmet hoznak LAN-os körülmények között (bár a nagy pénz nyeremények miatt már itt is akadtak drogfogyasztók). Aki jó az jó. Ilyen egyszerű. Erről eszembe jutnak a mostani WCG-n történtek. Nem igazán ismertem a magyar csapatot, de segítettem elkészíteni a selejtezőről készült videót, amiben Ace, a magyar starcraft bajnok nyilatkozott. Ebben a videóban egy visszahúzódó csendes srácot láttam amint szerényen magyarázza, hogy ő 7-8 éve csak a zergekkel gyakorol. Amikor a döntő helyszínén találkoztam vele, ugyanolyan kis visszahúzódó srácnak láttam. Egyszer csak megérkezik a hazai csapat, a németek. Nem úgy néznek ki mint akik egész nap a gép előtt görnyednek, inkább úgy mint a menő sracok a suliban, ráadásul helyes csajok kísérik őket. Az egyik helyes csaj felismeri Ace-t és ad neki két puszit üdvözésképpen, ekkor egy magas szőke srac is odaköszön neki és elkezdenek beszélgetni. Mint kiderült a magas srác Ace csapattársa és a német bajnok Mondragon, a helyes lány pedig a barátnője. Jóleső érzés, hogy a visszahúzódó srác akit a suliban lehet lenéznek az osztálytársai, mert számítógépes játékokkal játszik, itt a WCG-n megkapja a magyar bajnoknak kijáró tiszteletet.
Rengeteg hasonló momentumot tudnék felsorolni, onnan kezdve, hogy ránk FoP-osokra hogyan néztek az első játéknap után, mikor a 3D-t térdre kényszerítettük még annak idején. Sokan jöttek oda hozzánk elismerő kézfogásokkal nemzetiségtől függetlenül, hogy gratuláljanak.
2005-ben Hannoverben a WCG Európa bajnokságán emlékszem amikor együtt söröztünk az oroszokkal, finnekkel és a norvégokkal megvitatva a csapatjáték buktatóit.
A mostani WCG-n volt még egy érdekes momentum, amikor Gabuval beszélgettünk a kritikus meccse előtt az argentin Patan ellen. Gabu épp azt mesélte, hogy egész jó esélyei vannak, amikor pár külföldi jött és sok szerencsét kívántak neki a meccse előtt. Sőt az is kiderült számomra, hogy a WC3 világbajnok Grubby a magyar DNA-val gyakorolja az ork mirrort (ami gondolom az ork ork elleni kuzdelem, de ha nem spelpék majd kijavítanak).
Ezek azok a momentumok amitől úgy érzem, hogy a WCG elérte azt amit kitűzött mottójának és tényleg egy fesztivált rendeznek ami összefogja a nemzeteket és ledönti a kulturális korlátokat.

Szólj hozzá

játék verseny counter strike wcg