2008. sze 26.

Hall of Fame

írta: _kodiak_
Hall of Fame

Kicsoda minden idők legjobb magyar játékosa? Egyszerű kérdés, amit annál nehezebb megválaszolni. Hiszen mi alapján rangsorolja az ember a játékosokat? Ki volt a legtöbb LAN-on? Ki lőtte a legtöbb freget? Ki szedte fel a legtöbb bombát? Ki hozta a legtöbb 1vX szituációt? Egyáltalán melyik játékot vegyük alapul? Az 1.6-ot vagy a source-ot? Ennyi közhely után had folytassam még egy közhellyel.
A counter-strike csapatjáték. Kell a csapatba olyan, aki sok freget lő és olyan ember, aki keveset, de mellette megfontoltan játszik és jó meglátásai vannak. Talán, ha posztonként nézzük, akkor lehetne felállítani egy rangsort, de a megfelelő adatok hiányában ez a rangsor csupán szubjektív rangsor lehet. Csapatokat is lehet rangsorolni, de azt is csak akkor lehet objektíven, ha ezek a csapatok egy időben voltak aktívak és játszottak egymás ellen.
Egy szó mint száz, nem igazán lehet rangsorolni a játékosokat. De azt azért az érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy kik azok a játékosok, akik nagy nemzetközi versenyen képviselték Magyarországot. Sok nagy nemzetközi verseny van, de csak 3 olyan, amin magyarok is indultak.

World Cyber Games Euro Cyber Games Electronic Sports World Cup
Korea Németország Franciaország
A legnagyobb világverseny, amelyre csak az országos kvalifikáció győztese utazhat. Azok az európai csapatok kapnak erre a versenyre meghívást, akik kvalifikálták magukat a WCG-re is. Régiónkénti kvalifikácós verseny megnyerésével juthat ki csapat erre a rendezvényre.
57 résztvevő ország 24 résztvevő ország 51 résztvevő ország

26 magyar játékos vett rész ezeken a rangos eseményeken 2001-től 2007-ig. 12-en több mint egy versenyen indultak. Egészen 2005-ig nem volt csapat, aki a csoportmeccseken túljutva az egyenes kieséses szakaszig elverekedte volna magát. 5 játékost emelnék ki a lista legelejéről akik a legeredményesebb illetve legtapasztaltabb magyarok a nemzeközi mezőnyben. Néhány volt játékostársuk , vagy ellenfelük mond róluk véleményt a továbbiakban.

Megkérdőjelezhetetlenül áll DoZeR a lista első helyén. A magyar CS veteránja és talán legjobb irányítója. Olyan csapatok ellen harcolt, mint a legendás compLexity, a híres SK-Gaming vagy a legyőzhetetlen Pentagram. Nem igazán volt olyan élvonalbeli csapat a nemzetközi porondon, akivel ne nézett volna farkasszemet. 2002 óta minden évben megjárt legalább egy rangos tornát. Volt a magyar válogatott irányítója, jelenleg pedig az ancients 1.6-os csapatának vezetője. A cs.hu nemrég megjelent magyar 1.6-os versenyeket taglaló statisztikájában is kiemelkedő eredménnyel vezeti a magyar mezőnyt.

Piki:

Ki is mindenidők legjobb Magyar játékosa? Úgy gondolom ez a kérdés az első névvel el is dől. Tud lenni pozitiv és negativ az életben ,hangulatától és céljaitól függően. Ha épp úgy jön ki a lépés , akkor az életben is kereszteződhet erős nyomvonalú útja a csapattársaiéval. Talán ez az egyetlen negativum vele kapcsolatban ami nagyban befolyásolhat 3-4 hónapot egy csapat életében. A játékon belül ő az első és a hatodik játékos. Szinte mindig a helyzet magaslatán áll és a legfontosabb pillanatokban felemelkedik a legmagasabb szintre amit játéktudásban egy Magyar tehettség elér. Véleményem szerint ez a plusz ( irányitás és játék összhang ) teszi a legnagyobb és legjobb játékossá Magyarországon. Nekem többször bizonyitotta ezt.

Flegby:

Egy alkalommal, amikor még az SBC-vel készültünk a magyar WCG selejtezőre, volt alkalmam végignézni, az xDk felkészülését. Dozert olyan személyiségnek ismertem meg, aki semmit sem sajnál feláldozni annak érdekében, hogy ő és csapata állhasson a dobogó felső fokán. Ebből következik, hogy Dozer nem az a játékos aki bármilyen helyzetben feladná, a leglehetetlenebb szituációban is hajtja tovább a csapatot. Lényegében mindent tud a játékról, ennek ellenére közel sem a legskillesebb játékos. De még csak a top10-ben sincsen benne ilyen értelemben. Valahogy mégis folyamatosan képes volt magát és aktuális csapatát a top-on tartani. Taktikai képzettsége, a játék dinamizmusának ismerete egy elvitathatatlan és szerintem felülmúlhatatlan érdem. Ez még kevés lenne a sikerhez, kellett hozzá, hogy mindig azokkal az emberekkel vegye körül magát, akikben leginkább megvolt az a képesség hogy előmozdítsák a csapatot. Őt emelném ki mint leginkább felkészült és legsokoldalúbb irányitó!

Sloby:

általános tulajdonságai: segítőkész, manipulatív, jó emberismerő, csökönyös, jó hangulatot tud teremteni, és még van pár jó és rossz :)
játékban: általánosan jó játékos, jól lő, biztosan helyezkedik, ötletes megoldásai vannak és csapatjátékos, magabiztosan irányít, viszont hosszú távon monoton az irányítása, de ez már betudható az 'öregségnek' :)
csapatban: általában jól kijöttünk egymással a pályán, voltak kisebb nagyobb súrlódások, nagy része az aktuális hangulatunknak volt betudható. Versenyen soha nem esett össze, néha beizgult ha nem jött össze valami, de nem zuhantunk soha magunk alá emiatt. Éles meccsen szigorúan irányított, de ő is hörgött ha már nyerésre álltunk :)
taktika: már leírtam, jó ötletei vannak, csak már egy ideje ugyanazokat láthatjuk tőle, egyéni taktikázása pedig kívülálló
eredmény: nyitott, emberbaráti magatartása, valamint kiemelkedő játéka nagy figyelmet keltett, és ezért mindig ott tudott lenni a top csapatokban, vagy a top csapatok épültek köré esetenként.
játszani vele: megismerhettem egy különleges embert, aki nem minden bokorban fordul elő:) Ezért megérte vele együtt játszani, valamint azért, mert tudtam, hogy nélküle nem értem volna el én sem azokat az eredményeket

Xplod:

Egy olyan játékosról van szó, aki messzemenőleg a legtöbb eredményt érte el pályafutása alatt. Ezeket az eredményeket többek közt sikerült elérnie mert játék közben embertelen módon motiválja/fegyelmezi a csapatot szavaival amire nemsok irányító képes és emellett rengeteg tapasztalattal rendelkezik ami a játékot illeti. Ennek köszönhető, hogy rengeteg olyan meccset fordított már meg csapataival ahol nem éppen voltak előnyös helyzetben. Véleményem szerint ha ő nincs sok csapatban akkor még ennyi eredménye se lenne a magyaroknak külföldön.

Sloby, a magyar CS scene csendes sztárja. Az xDk alapítója, hat világversenyt járt meg és meghatározó tagja  volt az ECG negyedik ancientsnek. A CS szellemének megtestesítője, hiszen nem kiemelkedő ügyességével vagy egyéni teljesítményével érte el a sikereit, hanem azzal, hogy jól bele tudott illeszkedni a csapat szerkezetébe, segíteni tudta a társait, korrigálta a hibáikat, ha kellett, tudott egy csapat hatékony tagjaként játszani és meg tudta hozni az áldozatokat a csapatért.  Megtiszteltetés volt együtt játszani vele.

Flegby:

Csak a CS:S-es időkben játszottunk együtt rövid ideig, illetve vettünk részt közösen egy WCG kvalifikáción. Sloby egy „csendestárs”, sajátos humorával tudja fűszerezni a játékkal eltöltött órákat. Jó képességei voltak minden területén a játéknak, de talán egyikben sem volt toronymagasan kiemelkedő. Tulajdonképpen az AWP kivételével minden fontos fegyvert remekül kezel, jó taktikai érzékkel rendelkezik, és ami nagyon fontos, nem az ő lesz az aki elveszti a fejét egy meleg szituációban. Ő a nyugalom szobraként, valamit kiemelkedő tapasztalatának köszönhetően jó megérzéseivel tud utat törni és előre vinni a csapatát. Összességében, egy kiváló és minden területen megbízható játékos, akire a játékban társként lehetett számítani, és ezt ő is elvárta másoktól.

Piki:

Volt alkalmam sokat játszani Szabival . MEgbizható , stabil , próbálja a saját kereteit , képességének határát átszakítani. Bármikor számithattam rá az életben és a játékban egyaránt . A legfontosabb mérkőzéseken 1-1 olyan villanása volt amivel jelezte , képes 1-2 mérkőzést döntően befolyásolni , hozzátenni a maga plusszát. Talán számomra a második legfontosabb játékos ,egy csapat alapembere az irányitó után és emellett összetartó erő.

Szerény személyem a harmadik helyen osztozkodik Pikivel és sh0kkal, akikkel ugyanannyi világversenyen vettünk részt, de míg én több WCG-n voltam (ami vitathatatlanul a versenyek versenye)  Piki sokkal jobb eredményeket ért el a versenyeken összességében, mint mi ketten.

Flegby:

Vannak jó és rossz emlékek is Kodival kapcsolatban. Amikor elkezdtem játszani és az első LAN-ra lementem mint játékos – SuSh1 LAN – és láttam a nagy xDk és FoP összecsapását, nagyon tetszett nekem az a nyugodtság és az a fegyelmezett profi hozzáállás ami sugárzott az egész FoP-ról, de talán leginkább Kodiról. Aztán ahogy múltak az évek elértem arra a szintre, hogy már nem csak néztem ezeket a játékosokat, hanem játszottam is ellenük, vagy velük. Így volt ez Kodi esetében is. A felsorolásban szereplő 5 játékos közül Kodit ismerem a legjobban, így talán vele szemben leszek leginkább kritikus. Természetesen az ő érdemei és eredményei is magukért beszélnek, játék tekintetében hasonló szerepkörben mozog mint Dozer. Egy kiváló irányító játékos, aki ráadásul minden fegyverrel megállja a helyét. Lövés technikája, mozgáskultúrája számomra igen sajátságos, de mégis eredményes! Neki is mindig sikerült a legjobbak közül választani csapattagot maga köré, és ezzel biztosítani helyét a topon. Valami oka mégis lehet, hogy a Legenda jelzőt nem más érdemelte ki! Én ennek a forrását abban látom, hogy Kodi PR-ja remekül működött. Nem csak mint kiemelkedő tudású játékos ismerték el, hanem videók segítségével népszerűsítette, tudatosan – vagy nem – saját magát, és aktuális csapatait. És e mellett mindig egy „megérinthető” része volt a közösségnek. Hogy a végére írjak hiányosságot is, hiszen azt mondtam kritikus leszek, nekem az együtt játszott idő alatt furcsa volt az alkalmazkodás és kreativitás hiánya. Ez így durván hangzik, de én úgy látom hogy Kodinak itt voltak a gyengéi. Ezt kompenzálta úgy, hogy minden csapatában volt egy kreatív jellegű második irányító is, régen például Flavius, az ancientsben pedig Sloby.

Piki:

Többször nyilatkoztam vele kapcsolatban , ő az örök kérdőjel. Pont annyira vén ,hogy már nemtud a saját játékán változtatni , pont annyira mogorva , hogy jó hangulatot teremt. A zrikálások elsőszámú központja , természetesen a fürtös zsidó Akira után , aki Lajoskával karöltve céltáblaként szerepelt az életemben :)) Rengeteg pluszt hozott a csapatba, sokszor a hátán vitt minket amikor képtelenek voltunk újat felmutatni ( volt ilyen is ). Nagyon stabilnak mutatta magát , ritkán akadt ki ,de akkor roszabb volt mint én... anyámra emlékeztetett :) ( Just kidding mom' )

Sloby:

általános: megfontolt, elfojtja érzelmeit sokszor, intelligens, oldalazva rotál, kialakuló (fél)istenkomplexus, jó ember
játékban: nagyjából ugyanaz igaz rá mint dozerre, szóval copypasta onnan ide
csapatban: meg lehetett vele beszélni sokmindent, néha kiengedte a kezéből az irányítást (már ha éppen ő volt az irányító), de összességében meg voltam vele elégedve. Mivel, csapatjátékos, ezért csak a szokásos 'csomag' : bíztat, nem száll el se pozitívan, se negatívan, komolyan veszi a komoly meccseket
taktika: szerettem benne, hogy szeretett újítani taktikákat, ezért + 2 pontot kap:) Játéka szintén taktikás volt, plusz a straferota (én már csak kodizásnak hívom) annyir váratlanul érint egyeseket, hogy nullával osztanak és meghalnak.
eredmény: copypasta dozertől :)
játszani vele: jó volt vele játszani, mivel megbízható csapattárs volt, emberileg is kedveltem és kedvelem, csak kijárnád már azt a kurva egyetemet :p

Piki véleményem szerint a legskillesebb magyar játékos, hihetetlen akaratereje és veszedelmes reflexei azok, amik kiemelik őt a tömegből. Piki még viccből sem szeret veszíteni és meg is tesz mindent azért, hogy ne veszítsen. Ennél csak azt utálja jobban szerintem, hogyha valaki több freget lő nála. Emlékszem sok olyan mérkőzésre, ahol Piki még a hatodik körben is a scoreboard végén kullogott és aztán szépen, körről-körre elkezdte behozni a lemaradását és az ellenfél nem értette, hogy miért támad rájuk a vérszomjas CT és miért nem tudnak vele mit kezdeni. Nem mintha a stat a CS-ben bármit is számítana. Megjegyzem persze, hogy Piki nem érte volna el azt, amit elért, ha nem tartja a csapat érdekeit szem előtt. Tétmeccsen nem is nagyon volt, hogy extrém meggondolatlanul csak a fregek után rohangászott volna. Nehéz természete ellenére én örültem, hogy az ancientsben velem volt és nem ellenem.

Flegby:

Őt sem kell bemutatni senkinek, mind 1.6-ban mind pedig CSS-ben megmutatta mire képes. Minden fegyverrel otthon érzi magát minden pálya, minden részén. Egy kifejezetten univerzális játékos, aki annyira beképzelt, hogy ez a beképzeltség minden nehéz helyzeten átsegíti. Egyszerűen nem fogadja el hogy bárki jobb lehet nála. Fantasztikus reflexei, hihetetlen beszólásai vannak. Pörgeti a csapatot, s ha kell akár egyedül a vállán is viszi a többieket (WCG vs. Virtus.pro). Ugyanakkor ez a már-már öntelt viselkedés biztosan okoz feszültséget is, emlékezzünk csak a WCG 2005 magyar selejtező utáni szappanoperára.

Xplod:

Patrik egy igazán érdekes játékos. Ő akkor tud jó formát nyujtani mikor kellőképpen motivált a győzelemre/nyereményre de ezzel nincs is gond mert ezzel a játékosok többsége mind igy van. Olyan játéktudással rendelkezik amivel nemsok mindenki a sceneben, minden fegyvert jól kezel és ő sem szenved igazából tulsok hiányt tapasztalat szempontjából. Szemtelen játékstílusa van többek közt ennek köszönhető a rengeteg villanása, viszont ugyenez a stílus rosszul is sülhet el és akkor éppen ennek az ellentétje a végeredmény de ha jó csapat veszi körül akkor ez ritkán fordulhat elő. És amit DoZeR-nél említettem csak azt tudom itt is, hogy az ő jelenléte is nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy a magyarok ismertek legyenek valamilyen szinten külföldön.

Sloby:

általános: nagyon jó humorú, nagyon egoista, magabiztos, feltűnési viszketegség
játékban: a legjobban lövő játékos, ezért az egész játékát erre alapozta, de az eredmények azt bizonyítják, hogy ez bevált neki :)
csapatban: mivel az egyéni teljesítményét helyezi előtérbe, ezért sokszor meggyűlt vele a bajunk csapaton belül, mivel szereti megoldani a dolgokat a maga módján. Ha van olyan a csapatban, akit nem tisztel, akkor nagyon rá tud szállni és akkor sem hagyja abba, ha az a csapat kárára van. De ha jó a hangulat, akkor nagyon tud rajta lendíteni :)
taktika: csapatmozgások terén inkább szereti az egyszerűbb köröket, vagy ha kap szabad mozgásteret.
eredmény: agresszív, pimaszul arrogáns stílusa, keverve különleges célzóképességével meghozta neki azt a hírnevet, amiről sokan álmodnak. Ez lehetővé tette, hogy folyamatosan a legjobbak köreiben mozoghasson.
játszani vele: Piki egy igazi jelenség, akiből nincs mégegy a földön. Viszont nehéz mellette kibírni, meg kell tanulni kezelni. Én mindig jókat tudok röhögni ha vele vagyok.

Sh0kk szintén a legendás xDk tagjaként jutott ki a világversenyekre, de amíg a többiekkel mind voltam egy csapatban hosszabb-rövidebb ideig, addig sh0kkot nem ismerem igazán, csak annyit mondhatok róla, hogy egy jó kedélyű barátságos ellenfelet ismertem meg benne, aki talán még nálam is veszedelmesebben nyomja a gombot.

Flegby:

Talán róla tudok legkevesebbet írni. Kevés alkalmam volt ellene játszani, és vele pedig sohasem játszottam. Emlékeim vele kapcsolatban a legkopottabbak, de azt tudom, hogy Slobyhoz hasonlóan egy csapatjátékot előnyben részesítő, kifejezetten aggilis játékos volt. Azonban ha rangsort állítanék fel az itt feltüntetett 5 játékos között, akkor a többiek Shokk előtt végeznének.

Sloby:

általános: nagyon jó indulatú, befolyásolható, mindenhol a jót keresi, hajlamos túlbonyolítani a dolgokat, örök optimista
játékban: egy betonstabil harcos, jól lő, hallgat az irányítóra és mindent megtesz azért, hogy nyerjen a csapata, ha ez saját problémái, akarata félresöprését igényli, akkor is
csapatban: a csapat győzelme a legfontosabb neki, hallgat a jóindulatú kritikára, könnyű vele taktikázni, mivel úgy teszi a dolgokat, ahogy azt kell. Morálisan -természetéből fakadóan- mindig húzta a csapatot, nem kötekedett, fikázott, csak előre vitt a győzelem felé.
taktika: ő maga inkább harcolt mint taktikázott, de ha megbeszélés volt, ő is aktívan részt vett 1-1 új dolog megalkotásánál. mindig megcsinálta amit az irányító mondott, még ha hülyeségnek is találta.
eredmény: a kitartása, jóindulata, a játék iránti adakozása juttatta el oda, ahova eljutott. Mindig is nagyon komolyan vette a csapatjátékot, soha nem játszott komolytalanul.
játszani vele: szerintem ha valaki elolvassa a fenti listát, akkor rájön, hogy egy betonstabil, jó játékos shokk, akire mindig lehet számítani csapaton belül és kívül is. Mindig jókat lehetett vele beszélgetni, röhögni, és mind a mai napig barátok vagyunk.

Piki:

Ő nekem mindig Twinee-vel volt egyenrangú , kiegészitésnek tökéletes, de nem sok pluszt tudott felmutatni. Könnyű volt vele együtt játszani , nem voltak rigolyái . Egyszóval a tökéletes csapattárs szerepét töltötte be az életben és a játékban . Ezzel szemben könnyű volt rá háritani az elvesztett körög hordozta felelősséget. Sokszor hibáztattuk/hibáztatták.

 

Szólj hozzá

hall of fame verseny lan counter strike sec wcg source ecg eswc